Bij Blancooo toont Tine werk van drie uiteenlopende collecties. 

Een sieradencollectie gemaakt van bankbriefjes stelt onze perceptie van de waarde van geld en goud in vraag. Dit werk maakt gebruik van mooie objecten om ons even te doen stilstaan bij de rol van geld in onze samenleving.

Met haar collectie geld-sieraden geeft Tine De Ruysser commentaar op de waarde die we hechten aan goud en geld. De twee materialen zijn nauw verwant. Briefgeld kwam namelijk in gebruik omdat het makkelijker en veiliger was in het gebruik dan gouden munten.  Gedurende lange tijd waren bankbriefjes goud waard: er werd nooit meer geld gedrukt dan dat er goud in de bank was.  Intussen is deze relatie omgedraaid: nu is goud geld waard.  Waarom dragen we dan nog steeds goud? Zouden we beter geld dragen? Dat is toch net zo effectief om onze rijkdom te tonen, en net zo makkelijk om wat financiële reserve met ons mee te dragen. Of niet dan?

PS: alle bankbriefjes gebruikt voor de sieradencollectie zijn geldig op het moment dat de sieraden gemaakt worden. De briefjes worden enkel gevouwen, en op geen enkele manier beschadigd door knippen of plakken. Elk briefje kan ontplooid worden en gebruikt als betaalmiddel.

De decoratieve objecten en accessoires zijn gemaakt van “Metallised Folding Textile”, of van textiel met opstrijk-flock of triplex. Ze hebben vele kleine facetten, zijn flexibel en plooibaar, en kunnen vaak van vorm veranderen.  Verschillende vouwpatronen leiden tot verschillende vormen en bewegingsmogelijkheden.

De ‘Worth It’ collective is een aparte set ontwerpen, special gemaakt voor een tentoonstelling naar aanleiding van het sluiten van de Engelse winkelketen Woolworths, die onder de spreuk ‘Worth it’ eigen producten uitbracht. Tine kocht vlak voor het sluiten van de winkel in haar buurt wat ze nog kon vinden op de bijna lege winkelrekken. Met wat ze vond maakte ze objecten die commentaar geven op het consumenten gedrag waarvoor deze keten symbool stond.  (Ze was een beetje zoals Action, maar ondersteund door nationale trots en bezocht door rijk en arm op zoek naar goedkope producten. Bij het sluiten van de winkels ontstond een gevoel van Nationale rouw.)

Het pepervaatje en azijnflesje, gevuld met mini-lettertjes die W-O-O-L-W-O-R-T-H-S spellen, symboliseren de chaos in de winkels tijdens de laatste dagen. Er zijn niet veel letters over, en ze verbeelden hoe de producten uit de winkels, en het personeel dat er werkte, over het land verstrooid worden.  De papieren borden zijn geperforeerd met een steeds doorlopende reeks van het woord WOOLWORTHS. Op deze perforatie kan het bord gescheurd worden, zodat voedsel gedeeld kan worden. Hoewel het bord zo vernietigd wordt, symboliseert het de wil om samen te komen, te delen, en op een positieve manier in het leven te staan.

www.tinederuysser.com